Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ρίζα και Τριμμένος Κουρκουμάς

Η ευεργετική Κουρκουμίνη


Προέλευση:


Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric), επιστημονική ονομασία Curcuma longa (Κουρκούμη η μακρά) ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό της οικογένειας των Zingiberaceae. Προέρχεται από την Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη. Τα δέντρα καλλιεργούνται για τα ριζώματά τους.

Η λατινική ονομασία του φυτού curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποιός προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη”.

Φυτό Κουρκούμα με Λεύκο Ανθό


Τα ριζώματα της βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι την γνωστή κίτρινη σκόνη.

Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα (είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας) ή ακόμη και σε υφάσματα.

Στην αρχαιότητα οι Έλληνες την  χρησιμοποιούσαν για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα τη αναμείγνυαν με το λουλακί (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωση.

Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και στη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.


Διατροφική αξία:

  
Οι ευεργετικές ιδιότητές της κουρκουμινης είναι πολλές :

Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση καθώς μία ενεργή αντιφλεγμονώδης ένωση που βρίσκεται στο μπαχαρικό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου. Νέα συμπεράσματα που εκδόθηκαν στο περιοδικό Cancer Research αναφέρουν ότι οι φυσικές φαινόλες του κουρκουμά μπορούν να ανακόψουν την ανάπτυξη όγκων στον καρκίνο του προστάτη μπλοκάροντας τους υποδοχείς που χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν την ανάπτυξη των κυτταρικών ιστών.

Είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιφλεγμονώδη. Σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βρέθηκε ότι η έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανεστάλη πλήρως, σε περιπτώσεις που γινόταν κατανάλωση κουρκουμά. Σημειώθηκε επίσης μείωση των συμπτωμάτων σε προϋπάρχουσες περιπτώσεις αρθρίτιδας, αλλά και ευεργετική επίδραση της κουρκουμίνης στην θεραπεία της ηπατίτιδας.

Σε έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS One επεξηγούν το ακριβή τρόπο που δρουν τα μόρια του κουρκουμά στοχεύοντας τα αμυλοειδή ινίδια που σχετίζονται με την αφύσικη ανάπτυξη πρωτεΐνης και τον σχηματισμό πλάκας που είναι χαρακτηριστικό σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης, στο πανεπιστήμιο Duke εξετάστηκαν πάνω από 700 μελέτες και βρέθηκε η επίδραση αυτού του μπαχαρικό κατά της νόσου του Alzheimer. Οι μελέτες βρήκαν ότι εκχυλίσματα που περιέχουν κουρκουμά, μπορούν να επιβραδύνουν το σχηματισμό των πλακών που επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλούν αυτή την ασθένεια. Τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer στην Ινδία είναι το ένα τέταρτο αυτών στις ΗΠΑ, σε άτομα ηλικίας 70 έως 79.

Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς

Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων και είναι φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος

Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης

Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση κουρκουμά προσφέρει τα εξής:

Λεπτομερής Πίνακας με τις Θρεπτικές Ουσίες της Συνιστώμενης Δόσης Κουρκουμά

Προσοχή:

Λαμβανόμενο σε πολύ υψηλές ποσότητες εντός και εκτός φαγητού ο κουρκουμάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι σε ορισμένα άτομα. Όσοι έχουν απόφραξη χοληδόχου κύστης ή πέτρες στη χολή που προκαλούν πόνο θα πρέπει να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους ή όσες θηλάζουν, για όσους παίρνουν αντιπηκτικά/αντιθρομβωτικά φάρμακα.

Διαθέσιμες μορφές και Χρήσεις:


 Τον κουρκουμά το βρίσκουμε πολύ εύκολα σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά ,σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα και σε κάποια εξιδικευμένα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε ορισμένα φαρμακεία.


Πως και που τον χρησιμοποιούμε στην κουζίνα:

Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε
Σε γεμιστά, μπριάμ στο φούρνο ή ντολμάδες.
Σε σούπες λαχανικών ή κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια.
Σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο κτλ.
Σε πατατοσαλάτα 
Σε μικρές ποσότητες σε μπισκότα και κουλουράκια θα δώσει ένα ωραίο χρώμα χωρίς να επηρεάσει την γευστικό αποτέλεσμα   
Για να κανετε τσαι

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι

Ρύζι με Κοτόπουλο και Κουρκουμά


Εξωτερική χρήση:


Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο.
Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια

Μάσκα Ομορφίας από Κουρκουμά Κάτα της Ακμής



Tagged: , ,

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου